Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

22.02.2017

Про престижність праці медиків

 

 

     Президія Львівської  обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України, заслухавши інформацію голови профспілки   Білого Ю.В.  констатувала, що встановлення розрахунку посадових окладів (тарифних ставок), працівників закладів охорони здоров’я виходячи з розміру 1 тарифного розряду ЄТС 1600 грн., при встановленні на законодавчому рівні мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року у розмірі 3200 грн., фактично привело до зниження суспільної оцінки праці медичних працівників, коли через оплату праці робота спеціалістів та професіоналів прирівняна до некваліфікованої, яка не потребує високого рівня знань та професійних навиків.

Встановлюючи на законодавчому рівні високі вимоги до медичних працівників, як суб’єктів, які через професійну діяльність забезпечують виконання конституційного обов’язку держави по забезпеченню права кожного громадянина на охорону здоров’я, зниження матеріального оцінювання праці медичних працівників призводить до втрати престижності їх професії, що, в свою чергу, негативно відбивається на рівні існуючої системи охорони здоров’я, наслідком якого є життя та здоров’я громадян.

Президія вважає, що питання ліквідації диспропорції в системі оплати праці медичних працівників та некваліфікованого обслуговуючого персоналу в закладах охорони здоров’я є першочерговим завданням по підняттю престижності їх професії, що потребує вжиття невідкладних організаційних, правових та економічних заходів щодо забезпечення належного грошового виміру престижності їх праці.

 

            Шановний Володимире Борисовичу!

 Львівська обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я України зі стурбованістю спостерігає за поширенням серед медичних працівників області невдоволенням несправедливим, з їх точки зору, вирішенням питань оплати їх праці, наслідком чого є підвищення соціальної напруги у колективах закладів системи охорони здоров'я.

Реалізація вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р. № 1774-VIII та постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 28.12.2016 р. № 1037 фактично привела до зниження суспільної оцінки праці медичних працівників, коли через оплату праці робота спеціалістів та професіоналів прирівняна до некваліфікованої, яка не потребує високого рівня знань та професійних навиків.

Звертаємо увагу на те, що стаття 4 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» визначає охорону здоров'я пріоритетним напрямом діяльності суспільства і держави. Встановлюючи на законодавчому рівні високі вимоги до медичних працівників, як суб’єктів, які через професійну діяльність забезпечують виконання конституційного обов’язку держави по гарантуванню права кожного громадянина на охорону здоров’я, зниження матеріального оцінювання праці медичних працівників призводить до втрати престижності їх професії, нівелює мотивацію персоналу до праці, знижує її продуктивність,  що, в свою чергу, негативно відбивається на рівні існуючої системи охорони здоров’я, наслідком якого є життя та здоров’я громадян.

Вважаємо, що питання підняття престижності медичного працівника в суспільстві через відповідне матеріальне заохочення стало невідкладним питанням сьогодення. Як один з варіантів вирішення цієї наболілої проблеми, пропонуємо розглянути нашу пропозицію щодо встановлення надбавки медичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я в розмірі не менше 50% посадового окладу (ставки заробітної плати) за престижність їх праці.

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
1617181921
22232425262728
2930 

Фотодокументи