Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

01.12.2016

Звернення

 

 

Профспілка працівників охорони здоров’я  України звернулася до Федерації профспілок України по питаннях реформування галузі

 

                            Шановний Григорію Васильовичу!

За дорученням Президії Профспілки працівників охорони здоров'я України звертаємося до Вас з приводу неналежної уваги Федерації профспілок України до питань реформування медичної галузі та відсутності дієвого захисту прав громадян на охорону здоров'я та санепідблагополуччя.

Третій рік поспіль галузь охорони здоров'я перебуває в критичному стані від неузгоджених, безсистемних, економічно неаргументованих реформаторських підходів: повністю знищено Державну санітарно- епідеміологічну службу України, відбувається необгрунтоване скорочення ліжкового фонду, оптимізація мережі закладів охорони здоров'я та вивільнення працівників. Зростають загрози повної руйнації системи охорони здоров'я та скасування державних гарантій на безоплатну медичну допомогу населенню. Ключові новації, які пропонують запровадити в медичній сфері, містять прямі ризики приватизації галузі та перетворення її із бюджетного в приватний сектор економіки.

Медичне страхування теж планується віддати приватним страховим компаніям.

    Зазначаємо, що такі трансформації зачіпають усі прошарки населення та напряму впливають на доступність та якість надання медичної допомоги. На жаль, ФПУ залишається осторонь усіх цих процесів та не відстоює належним чином права своїх членів на охорону здоров'я та медичну допомогу.

В свою чергу, Профспілка працівників охорони здоров'я України в судовому порядку намагається не тільки захистити права працівників галузі на працю відповідно до своїх повноважень, а й не допустити остаточної руйнації системи охорони здоров'я і обмеження населення в доступі до надання медичної допомоги та належного санепіднагляду.

  Так, за позовом Профспілки, рішенням Київського апеляційного адміністративного суду   від 08.02.2016 по справі 826/19610/14 (далі - Рішення суду) був визнаний протиправним і скасований абзац 2 пункту 1 Постанови № 442 в частині реорганізації Державної санітарно-епідеміологічної служби України. Також оскаржується постанова КМУ від 25.11.2015 № 1024 «Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками" 

  Вважаємо, що через відсутність принципової позиції ФПУ щодо збереження Держсанепідслужби України та необхідних перетворень у системі охорони здоров'я, в т.ч. запровадження загальнообов'язкового державного медичного страхування, влада дозволяє собі грубо ігнорувати законодавство України, зневажати соціальний діалог та вдається до масштабних порушень як трудових прав працівників галузі, так і права членів профспілок на охорону здоров'я та медичну допомогу.

Зважаючи на вищезазначене та враховуючи соціальну значимість сфери охорони здоров'я, постала гостра необхідність консолідації наших зусиль для посилення впливу профспілок на процес реформування галузі і мінімізації ризиків від її реалізації. Федерація профспілок України має узяти під контроль питання, що стосуються реформування системи охорони здоров'я та забезпечення прав громадян на доступну та  якісну медичну допомогу.

 

 

З повагою.

 

за дорученням Президії  Профспілки

Голова Профспілки                                              В.М. Коваль

 



 

 

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
16171819
20
21
222324252728
2930 

Фотодокументи