Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

22.07.2016

Пропозиції до проекту постанови КМУ «Питання формування госпітальних округів»

У зв’язку із публічним обговоренням проекту постанови Кабінету Міністрів України «Питання формування госпітальних округів», Львівська обласна організація профспілки працівнків охорони здоров’я пропонує врахувати у Поряду створення госпітальних округів (надалі – проект Порядку) наступні пропозиції та зауваження:

1.        В проекті Порядку необхідно зазначити, що до складу госпітального округу обов’язково входить лікарня планового лікування та визначити критерій її створення  відповідно до кількості населення, зокрема з розрахунку одна така лікарня на кожних 50 тис. населення. Незважаючи на те, що лікарня планового лікування прямо передбачена у статті 35-2 Основ законодавства України про охорону здоров’я, у проекті Порядку вона не  згадується зовсім.

2.        Чіткіше визначити розмежування між лікарнями інтенсивного лікування першого та другого рівнів в частині функціонального призначення та структури.

3.        Окремо слід передбачити створення багатопрофільної дитячої лікарні інтенсивного лікування з розрахунку на кожен госпітальний округ. Така лікарня, зокрема, була передбачена Порядком створення госпітальних округів у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2012р. №1113. В проекті Порядку такий заклад також не згадується.

4.        При визначені прив’язки до населення слова «не менше», «понад» замінити на «близько». Зокрема, викласти у наступній редакції:

 пункт 2.5. «Лікарня інтенсивного лікування першого (базового) рівня має забезпечувати надання медичної допомоги близько 100 тисяч осіб»;

пункт 2.6 викласти у редакції «Лікарня інтенсивного лікування другого рівня має забезпечувати надання медичної допомоги – близько 200 тисяч осіб» ;

пункт 3.1.2. викласти у редакції «Адміністративним центром госпітального округу визначається населений пункт, як правило місто з населенням близько 40 тис. осіб, в якому розміщена лікарня інтенсивного лікування».

Зумовлено це тим, що населення проживає переважно в сільській місцевості. Міст з населенням більше 40 тис осіб (окрім великих міст обласного значення) не має, а середня чисельність населення у районах становить близько 60 тис.

5.        Визначити критерії обов’язкового створення в кожному госпітальному окрузі інших закладів охорони здоров’я: лікарні відновного лікування, хоспісу, консультативно-діагностичних центрів,  спеціалізованих медичних центрів.

6.        Передбачити, що госпітальні округи створюються за рішеннями обласних державних адміністрацій, а не рішенням Уряду, як пропонується зараз.

7.        Врегулювати питання щодо джерел фінансування (з якого бюджету) закладів госпітального округу, а також при необхідності щодо організаційної належності нових закладів охорони здоров’я  (відносини власності).

8.   З метою недопущення порушення вимог статті 49 Конституції України чітко передбачити гарантію щодо недопустимості скорочення в межах створюваного госпітального округу мережі  закладів охорони здоров’я, що діють на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць, які увійшли до нього.

 

Крім того, вважаємо, що формування госпітальних округів з 1 січня 2017 рок є передчасним.

Створення об’єднаних територіальних громад і виділення їм прямих бюджетних субвенцій з державного бюджету з 1 січня 2016 року, засвідчили неузгодженість процесів децентралізації і медичної реформи. Це, зокрема, підтверджує  позиція МОЗ про доцільність передачі всіх коштів медичної субвенції ОТГ за відповідними договорами в райони через відсутність у них інституціональної та матеріально-технічної бази.

В основі адміністративно-територіального устрою залишається поділ на райони, а процес створення об’єднаних територіальних громад лише починається. Тож існує загроза, що створені поспіхом госпітальні округи не будуть співпадати із майбутнім адміністративним устроєм.

На практиці складно буде визначити на базі ЦРЛ якого району створити лікарню інтенсивного лікування, що може породжувати конфлікти між громадами.

Враховуючи вищенаведене, вважаємо, за доцільне та можливе формування госпітальних округів  проводити лише після, по-перше,  завершення адміністративно-територіальної реформи, а по-друге, успішної апробації госпітальних округів через впровадження відповідного пілотного експерименту.

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607
08
0910
111213
14
151617
18192021222324
252627293031

Фотодокументи