Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

06.10.2015

Всесвітній день дій за гідну працю

7 жовтня – Всесвітній день дій за гідну працю 2015!

З дня запуску Дня дій за гідну працю десятки мільйонів людей узяли участь у його відзначенні 7 жовтня і провели акції, відстоюючи права членів профспілок і гідну працю. 

У цьому році профспілки усього світу знову одноголосно закликатимуть до забезпечення соціальної справедливості та гідної праці для всіх. Допоки уряди не можуть або не хочуть покласти край домінуванню глобальних фінансів та багатонаціональних корпорацій над життями інших людей, єдиним способом повернути економіку до нормального ритму і врахувати інтереси більшості – є зміцнення могутності трудящих.

Лише 7% трудящих у формальній і неформальній економіці всього світу є членами профспілки, а ще сотні мільйонів потребують забезпечення і захисту, які здатні надати профспілки. Залучення нових членів – надзвичайно важливе завдання, яке стоїть перед профспілковим рухом усього світу, а Всесвітній день дій за гідну працю є слушною нагодою для повсюдного розповсюдження профспілкового месcеджу, щоб допомогти іншим вступити до профспілки, і проявити глобальну солідарність трудящих.

Масова участь в організованих профспілкових заходах, демонстраціях і ході стали візитівкою Всесвітнього дня дій за гідну працю у багатьох країнах, і МКП закликає всі організації до мобілізації якомога більшої кількості людей по всьому світу.

У Фінляндії відбулися масові протести проти зазіхань на колективно-договірне регулювання

18 вересня більше 3 тис. осіб у Гельсінкі і 300 тис. осіб по всій країні взяли участь в акції протесту проти планів уряду в односторонньому порядку змінити діапазон трудових прав, включаючи право на відпустку і лікарняний. Демонстрації були організовані всіма трьома профцентрами Фінляндії, вкрай незадоволеними не тільки зазіханнями на оплату та умови праці, а й тим фактом, що уряд підриває автономію колективних переговорів, що ведуться між роботодавцями та профспілками.

Литва: профспілки протестують проти внесення змін до трудового кодексу

10 вересня всі галузеві профспілки зібралися разом на знак протесту проти планів уряду внести зміни до трудового кодексу. Під гаслом «Ні рабству на роботі» профспілки рішуче заявили про свою незгоду з радикальними реформами, які призведуть до руйнування основ зайнятості та прав профспілок. Якщо зміни буде реалізовано, це призведе до погіршення умов праці, збільшення робочого часу і ускладнення становища працюючих батьків. У зв’язку з цим ЕФПГО направила лист протесту уряду Литви.

Німеччина: ініційовано петицію на підтримку прийняття закону про чисельність персоналу лікарень

Профспілка працівників громадського обслуговування ver.di ініціювала петицію до парламенту Німеччини за прийняття закону про чисельність медичного персоналу. Профспілка стверджує, що медпрацівники страждають від стресів і перевантажень через серйозну нестачу персоналу. Організація вважає за необхідне працевлаштувати додатково 162 тис. медпрацівників, щоб поліпшити співвідношення персонал-пацієнт, за яким Німеччина має один з найгірших показників в Європі.

Великобританія: кампанія проти приватизації триває

Члени профспілки держслужбовців PCS відзначили 100-річний ювілей своєї організації страйком у Лондонській національній галереї. Їх кампанія проти приватизації обслуговування відвідувачів в галереї і за поновлення на роботі профспілкового лідера, звільненого в наслідок суперечки, триває. Страйкарі заручилися підтримкою всього профспілкового руху. Новий директор галереї зустрівся і провів переговори з представниками профспілки. Плануються подальші зустрічі.

Кіпр: пройшла спільна акція обох громад проти скорочення заробітних плат

У цьому місяці працівники греко-кіпріоти і турко-кіпріоти, члени профспілок FP SEK і TOURKSEN, взяли участь у спільних акціях протесту проти планів уряду Великобританії скоротити зарплати працівників суверенних британських баз на Кіпрі. У страйку 7-11 вересня взяли участь усі цивільні працівники Лімассола (Епіскопі й Акротірі) і Ларнаки (Декелія). Рішення про проведення страйку було прийнято після того, як переговори між обома сторонами зайшли у глухий кут, а сторона роботодавців заявила, що зарплати скоротять наприкінці вересня 2015 року, незважаючи на рекомендацію міністерства праці Кіпру не урізати зарплати або не змінювати узгоджені трудові норми без згоди обох сторін. Під час страйку працівники греко-кіпріоти і турко-кіпріоти продемонстрували співпраця і виявили солідарність, спираючись на спільну віру в принципи профспілкового руху, а також показали, що обидві громади можуть працювати і жити разом на об'єднаному острові. Після потужного тиску з боку працівників роботодавці – британські бази, запросили представників профспілок для подальшого обговорення болючих питань.

Чехія: стартувала кампанія за підвищення заробітних плат працівників громадського сектора

У листопаді зарплати працівників громадського сектора країни будуть підвищені на 3%, а держслужбовців – ще на 2% на початку наступного року. Звістка про підвищення зарплат збіглася у часі з початком масштабної кампанії профцентру CMKOS за підвищення зарплат в економіці в цілому.

Великобританія: уряд зазіхає на право на страйк

Профспілки почали кампанію проти законопроекту консервативного уряду, прийняття якого значно послабить право на страйк. Законопроект містить положення про надання агентствами позикових працівників для заміни тих, що страйкують і нові жорсткі правила пікетування. Особливу стурбованість у громадського сектору викликає обмеження числа голосів за проведення акцій працівниками «важливих» громадських послуг в процесі голосування, обмеження часу необхідного для виконання своїх функцій профспілковими представниками, а також ускладнення утримання профспілкових внесків роботодавцями. Згідно з новими правилами голосування знадобиться 50% голосів проти і 40% голосів за проведення тієї чи іншої акції (що складе 80% від тих, хто взяв участь у голосуванні, в той час як явка складе 50%). З огляду на це ЕФПГО і ІГО направили листи протесту уряду Великобританії і європейському комісару з питань зайнятості Тіссену.

Іспанія: профспілки виступають проти зниження заробітних плат і погіршення умов праці

Федерація профспілок працівників громадського обслуговування FSP-UGT почала кампанію за відновлення 35-годинного робочого тижня в державному секторі та інших прав, втрачених в наслідок реалізації політики жорсткої економії. Профспілки вважають, що в контексті економічних і політичних змін, настав час для поновлення втрачених прав і ведення переговорів щодо поліпшення становища працівників державного сектора, зарплати яких заморожені вже протягом чотирьох років, а купівельна спроможність зменшилась на понад 9%. Крім того, FSC-ССОО дорікає уряду за те, що він все ще на розпочав переговорний процес щодо відновлення втрачених прав в оплаті та умовах праці. Організація стверджує, що уряд відмовляється визнавати всі скорочення, яких зазнали працівники державного сектора.

Швейцарія: профспілка проведе акцію проти планів скорочень в регіоні

Профспілка працівників громадського обслуговування vpod планує провести акцію на знак протесту проти планів регіонального органу влади кантону Женева значно скоротити державні витрати. Профспілка стверджує, що ці заходи матимуть негативні наслідки для працівників громадського сектору і громадян, негативно вплинуть на громадське обслуговування. Серед запропонованих змін умов праці – збільшення робочого тижня на дві години і послаблення норм захисту праці.

Нідерланди: гарантії зайнятості – ключовий пріоритет колективних переговорів

FNV визначив ряд ключових пріоритетів для ведення колективних переговорів. Безпека праці – одна з основних вимог. Конфедерація також націлена на 3% підвищення заробітної плати і відміну заробітної плати молоді. ФПН прагне забезпечити вищу зарплату низькооплачуваним працівникам в рамках стратегії вирішення проблеми зростаючої нерівності. При обговоренні колективного договору всередині конфедерації обговорюється також питання прийому працівників з гнучким графіком роботи на основі довготривалих контрактів і збільшення кількості робочих місць для людей з обмеженими можливостями.

Ірландія: працівники по догляду відстоюють оплату праці «в темний час доби»

Працівники громадського обслуговування міст Голвей і Роскоммон на заході Ірландії вжили заходів для вирішення суперечки через невиплату страхових внесків 400 працівникам сфери громадського обслуговування з організацій Brothers of Charity і Ability West на суму 7,5 млн. євро. Платежі включали надбавки за погодинну роботу з 20:00 до 00:00. Працівники обговорили нову пропозицію щодо оплати праці заднім числом протягом трьох років.

Румунія: досягнуто підвищення зарплат медпрацівників на 25%

За результатами погодження з урядом кількох етапів підвищення заробітної плати медичні працівники зможуть переглядати розмір своєї заробітної плати двічі протягом наступних двох років. Профспілка Санітас протягом деякого часу проводила кампанію за підвищення заробітної плати в якості однієї з основних заходів боротьби з рекрутинговою кризою в секторі. Після тривалих переговорів уряд погодився збільшити заробітну плату працівників охорони здоров'я на 25% з 1 жовтня цього року, що супроводжуватиметься подальшим підвищенням на 25% протягом найближчих двох років. Інші заходи з подолання кризи в галузі включають в себе розробку нових статутів для лікарів, щоб відмежувати їх від державних службовців, і визначення нових правил отримання неофіційних платежів від пацієнтів. Також триватимуть переговори з Міністерством праці спрямовані на підвищення заробітної плати працівникам сфери громадського обслуговування.

Великобританія: медпрацівники домоглися підвищення зарплати і припинення практики укладання приватних контрактів

Члени профспілки GMB, що працюють на багатонаціональну компанію Sodexo в університетських клініках Брайтона і Сассекса проголосували за прийняття пропозиції компанії щодо переведення всіх постійних співробітників на контракти, що відбивається в умовах зайнятості Національної служби охорони здоров'я. Члени працюють в якості носіїв, хатніх робітниць, прибиральниць і у сфері харчування пацієнтів і це є результатом тривалої кампанії. Розмір надбавки за понаднормову роботу підвищиться на 6%, збільшиться допомога по хворобі і кількість вихідних. Це відбудеться всього за місяць до того, як Sodexo передасть контракт назад до рук місцевого NHS Trust. Нарешті припиниться використання несправедливої дворівневої системи оплати праці, що виходить за рамки програми зі зміни контрактів, а це означає, що місцевий NHS Trust буде змушений дотримуватися умов зайнятості при переведенні працівників. До цього він дав зрозуміти, що він не уніфікував би оклади одноосібно, але йому доведеться відповідно до законодавства TUPE (про набуті права).

 

Міжнародний відділ ППОЗУ

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
1617182021
22232425262728
2930 

Фотодокументи