Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

26.09.2014

Профспілка проти антисоціального законопроекту

Кабінетом Міністрів України розроблено та внесено на розгляд Верховної Ради України проект  Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. №4563а від 29.08.2014), який покликаний вдосконалити законодавче регулювання правових та організаційних відносин, пов‘язаних з наданням та споживанням житлово-комунальних послуг.

На відміну від чинного Закону України «Про житлово-комунальні послуги» №1875-IV від 24.06.2004 (зі змінами), урядовий законопроект №4563а пропонує іншу філософію побудови взаємовідносин споживачів, виконавців та органів державної влади та місцевого самоврядування.

Розглянувши законопроект, Профспілка працівників охорони здоров’я України вважає за доцільне акцентувати увагу народних депутатів України – членів Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Верховної Ради України на окремих нормах, які викликали  різко негативну реакцію у членів профспілок, а саме:

- запровадження вільних цін на послуги з управління багатоквартирним будинком;

- нарахування громадянам пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги;

-  повідомлення споживача про зміну цін/тарифів на житлово-комунальні послуги не за 15 днів до введення в дію нових тарифів, як зараз, а не пізніше ніж через десять днів з дати введення їх в дію, тощо.

Зазначимо також, що питання несвоєчасної оплати споживачем за спожиті послуги у разі несвоєчасного отримання (або неотримання) ним відповідних документів з вини виконавця у проекті не врегульоване.

Крім того, у проекті послаблено роль громадського і державного контролю у сфері житлово-комунальних послуг порівняно з нормами чинного Закону України «Про житлово-комунальні послуги» №1875-IV від 24.06.2004 (зі змінами). Так, у новому документі відсутні норми, закріплені статтею 11 «Громадські слухання та громадський контроль у сфері житлово-комунальних послуг». Ними, зокрема, передбачалося, що пропозиції, які вносяться за результатами громадських слухань, підлягають обов’язковому розгляду органами місцевого самоврядування. Вилучено статтю, що регулює принципи державного регулювання тарифів, які здались урядовцям надто декларативними, тобто такими, які вони забезпечити не в силах. Нинішня стаття 30 Закону містить найважливіший принцип «випередження зростання доходів населення над зростанням цін/тарифів на житлово-комунальні послуги». Відсутня у проекті і стаття «Мінімальні норми житлово-комунальних послуг».

Звертаємо увагу, що в травні ц.р. підвищилася ціна на газ, в червні - на електроенергію, в липні - на воду, центральне опалення. Планується, що в найближчі три роки ціна побутового газу зросте майже у чотири рази. При цьому право на отримання компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг для малозабезпечених сімей за оцінками Мінсоцполітики України матимуть лише 3,5 млн. українських домогосподарств.

Спільний представницький орган всеукраїнських об’єднань профспілок раніше вже опрацьовував проект Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та надсилав листом від 18.07.2014 до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України свою незгоду щодо запропонованих в даному проекті змін, запропонувавши:

- відтермінувати прийняття зазначеного проекту до фінансово-економічної стабілізації в державі, оскільки його прийняття спричинить масові невдоволення та протести громадян (висновки за опитуванням, що проведено Спільним представницьким органом всеукраїнських об’єднань профспілок);

 - провести протягом 2015 року широке публічне обговорення в регіонах та запровадити в 2016-2017 роках у 2-3 областях відповідний експеримент для відпрацювання технології впровадження та ефективного застосування.

Зважаючи на асоціальну направленість даного проекту, Профспілка  закликає народних депутатів України - членів Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Верховної Ради України докласти зусилля задля недопущення  прийняття у запропонованій редакції  проекту  Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. №4563а від 29.08.2014).

 

Голова Профспілки                                                                                          В.М. Коваль

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
16171819
20
21
222325262728
2930 

Фотодокументи