Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

19.09.2014

Про дотримання трудових прав працівників закладів та установ охорони здоров’я

Профспілка працівників охорони здоров’я України

 

18.09.2014 № 01-230

                                           Президенту України

                                           Порошенку П.О.

 

                Вельмишановний Петре Олексійовичу!

 

До Профспілки працівників охорони здоров’я України почали масово надходити звернення від профспілкових організацій з приводу виконання п.13 доручення Прем’єр-міністра України від 15.08.2014 р. № 29526/7/1-14, затвердженого на виконання Закону України від 31.07.2014 № 1622-VII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (далі – Закон), та доведеного територіальними державними адміністраціями до місцевих органів охорони здоров’я та керівників закладів охорони здоров’я щодо оптимізації штатної чисельності працівників закладів охорони здоров’я, надання відпусток без збереження заробітної плати на визначений керівниками термін, встановлення режиму роботи на умовах неповного робочого часу, зменшення або скасування стимулюючих виплат та підвищень посадових окладів, зменшення розмірів надбавок і доплат, які встановлені у граничних розмірах, без попередження працівників.

Згідно з пунктом 66 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» від 31.07.2014 № 1622-VII право вживати таких заходів надано лише керівникам центральних органів виконавчої влади, які здійснюють контроль та нагляд у відповідних галузях і сферах, та центральним органам виконавчої влади, функції яких можуть здійснювати відповідні міністерства.

Статтею 17 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» визначено, що до центральних органів виконавчої влади, які виконують функції з контролю та нагляду у відповідних галузях і сферах, належать інспекції, з надання адміністративних послуг – служби, з управління об'єктами державної власності – агентства.

Під час прийняття Закону, завдяки вимогам громадськості, народних депутатів України та галузевих профспілок працівників бюджетної сфери, не були схвалені норми щодо звуження трудових прав працівників закладів та установ бюджетної сфери.

 На початку серпня п. р. представниками Мінсоцполітики, Мінфіну, МОЗ було проведено консультації з головами профспілкових організацій працівників бюджетної сфери, де підтверджено, що норми пункту 66 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» не поширюються на комунальні заклади охорони здоров’я і застосовуються виключно для працівників центральних органів виконавчої влади, про що було повідомлено профспілкові організації охорони здоров’я.

 Проте керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади доводять до керівників закладів охорони здоров’я, які належать до сфери їх управління, завдання щодо реалізації перелічених заходів.

 В умовах проведення антитерористичної операції медичні працівники працюють у дуже напруженому режимі, з величезним перевантаженням через недостатність медичного персоналу, самовіддано надаючи медичну допомогу пораненим військовим та постраждалим мешканцям Луганської та Донецької областей. У лікарнях перебувають тисячі поранених із цих регіонів, більшість з яких у важкому стані.

Таким чином, доручення Уряду про вжиття територіальними державними адміністраціями вище перелічених заходів вважаємо такими, що не відповідають нормам Конституції України, Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» та іншим законам і постановам Кабінету Міністрів України.

З огляду на викладене, просимо Вас, вельмишановний Петре Олексійовичу, як гаранта Конституції України, забезпечити дотримання трудових прав працівників закладів та установ охорони здоров’я та надати відповідні доручення територіальним державним адміністраціям щодо скасування зобов’язань про запровадження заходів, які призведуть до порушення прав працівників закладів охорони здоров’я.

 

З глибокою повагою

 

Голова Профспілки В.М. Коваль   



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607
08
0910
111213
14
151617
18192021222324
252627283031

Фотодокументи