Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

18.08.2009

Європалата для «звичайних» пацієнтів

У нейрохірургічному відділенні Комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги автор цих рядків півроку тому лежала на операції. Тоді блискучу кваліфікацію хірургів “з Топольної” відчула “на власній шкурі”. Навіть перед наркозом, у напівшоковому стані, не змогла не зауважити надсучасного обладнання в операційній: здавалося, ніби лежу у кабіні космічного корабля…

 
Щоправда, мою палату на п’ять ліжок можна було назвати “привітом із совдепії”… Зараз, навідавшись у лікарню “у гості”, не пізнала нейрохірургічного відділення: після євроремонту деякі коридори і палати зрівнялися в європейськості з операційною. Разом із завідувачем нейрохірургічного відділення Андрієм Токарським заходимо у “мою” палату. Тут замість колишніх п’яти ліжок – три, замість старого лінолеуму на підлозі – кахлі, на вікнах – склопакети, є навіть телевізор! І, найголовніше, – елегантні дверцята ведуть у санвузол, де є навіть душова! Найцікавіше те, що це палата - для звичайних пацієнтів…

“Наразі ми відремонтували лише одне крило нейрохірургії, - розповідає Андрій Юрійович. - Ремонт йде у всій лікарні. Зокрема, приймальне відділення ремонтують не тільки косметично, його змінять і структурно. Його перейменували на відділення невідкладних станів. Це буде своєрідне поєднання травмпункту і приймального відділення. Реконструкцію роблять за європейськими стандартами. Хоча лікарня швидкої допомоги не визначена у Львові базовою до Євро-2012, але ми також готуємося до проведення матчів чемпіонату у нашому місті”.

Інсульт тепер лікують хірургічно

Новинкою для автора цих рядків стало й те, що інсульт у цій лікарні лікують по-новому – за допомогою спеціальних хірургічних маніпуляцій. А все завдяки першій у муніципальній медицині Львова ангіографічній установці. “Надсучасний ангіограф дає можливість досліджувати судини у всьому тілі пацієнта – судини головного мозку, серця, грудної та черевної порожнини, - каже Андрій Токарський. – Завдяки цьому обладнанню надаємо допомогу без так званої великої хірургії. Раніше людей з крововиливом у головний мозок (інсультом) лікували в неврологічних відділеннях, і близько 70% з них потім залишалися інвалідами – частина мозку відмирала. Багато й помирало.

Зараз, якщо у пацієнта патологічно розширені судини головного мозку (аневризми), можемо виключати з загального кровообігу ці небезпечні зони за допомогою внутрішньосудинного укола в стегнову артерію (щось подібне на крапельницю). Потім спеціальний катетер проходить по артеріальній системі у будь-яку точку організму – в череп, печінку, нирки, шию, легені. Апарат настільки висококласний і швидкісний, що на екрані показує майже всі судини головного мозку – і змінені, і незмінені.
Апарат також дає можливість 3Д-графіки. Тобто бачимо судини “намальованими”, можемо повертати череп на екрані, дивитися, як розміщені судини. Цим же зондом можна одразу ж і розширену судину виключити з загального кровообігу – у неї вводять спеціальні спіралі. Після цього маємо гарантію, що повторного крововиливу у пацієнта не станеться”.

Операція –через мікроскоп

“Нам купили сучасний цейсівський мікроскоп, який дає можливість інші види інсультів і аневризм закривати відкритим шляхом, тобто кліпуванням, - веде далі Андрій Токарський. - На абсолютно інший якісний рівень вийшла допомога при інших хірургічних операціях. Під мікроскопом рівень втручання набагато вищої якості – з впровадженням цієї техніки основні показники відділення покращилися. Наші лікарі пройшли стажування на базі Київського інституту нейрохірургії та обласної лікарні Дніпропетровська, яка раніше від нас почала застосовувати таку техніку.

Ми отримали прекрасну установку – нейронавігатор. За допомогою цієї апаратури можна голкою попасти в будь-яку точку головного мозку. Бувають випадки, коли у хворого є підозра на пухлину мозку, але ми не знаємо, чи це пухлина, чи щось інше. Раніше доводилося робити велику операцію, видаляти уражену зону мозку, а потім з неї брати біопсію. Зараз практично без операції, за допомогою нейронавігатора робимо лише невеличкий отвір у кістці, потрапляємо голкою у будь-яку точку головного мозку, відбираємо біопсію і від кількох годин до доби маємо результат. І вже знаємо – потрібна велика операція чи медикаментозне лікування”.

 Юлія ЛІЩЕНКО

Високий Замок 15 серпня  № 144



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

29.03.24
Новий Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат
14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607
08
0910
111213
14
151617
18192021222324
25262728
29
3031

Фотодокументи