Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

24.05.2023

Україна бере участь у засіданнях 76-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я

Представники української сторони закликали всіх делегатів припинити співробітництво з рф, адже країна, яка знищує цивільну, у тому числі медичну, інфраструктуру, позбавляючи мирних мешканців доступу до медичних послуг, не повинна почувати себе вільно у міжнародних організаціях.

Українська делегація на чолі з міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком 23 травня 2023 р. взяла участь у засіданнях у межах 76-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, найвищого керівного органу Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Коментар Віктора Ляшка

«Український народ зі зброєю в руках стоїть на захисті загальнолюдських цінностей, демократії, прав і свобод людини. Дякую всім цивілізованим країнам за підтримку української сфери охорони здоров’я в цей складний час. На жаль, необґрунтована і несправедлива війна росії проти України триває і тут, на 76-й сесії Всесвітній асамблеї охорони здоров’я, ми продовжуємо обговорення питання російського широкомасштабного вторгнення на територію України в контексті мандата ВООЗ. Більшість російських атак демонструє невибірковість при встановленні військових і цивільних цілей. Знищення медичних закладів, пологових будинків, карет швидкої допомоги, аптек — це окрема стратегія російської війни з метою дестабілізації системи охорони здоров’я України. І ці атаки є лише частиною ширшої картини навмисних атак на цивільну інфраструктуру, мета яких створити нестерпні умови життя та викликати паніку серед мирного населення», — зазначив В. Ляшко.

Руйнація медичної системи та проблеми біженців

Станом на сьогодні росія вже пошкодила 1498 об’єктів медичних закладів, 185 об’єктів зруйновано повністю. 103 автомобілі екстреної медичної допомоги пошкоджено, 251 — знищено, а 125 захоплено російськими терористами. Пошкоджено 616 аптек, з яких 49 — знищено повністю.

Минулого року у травні на 75-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я на підтримку України була прийнята резолюція «Надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я України, країн, що приймають та розміщують біженців, спричинена агресією РФ», покликана допомогти Україні вистояти та перемогти в боротьбі з ворогом. Зазначена резолюція разом з рішенням цьогорічної 76-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я сприятиме подальшій імплементації резолюції на підтримку України.

Засудження росії та підтримка реформ в Україні

Представники української сторони закликали всіх делегатів припинити співробітництво з рф, адже країна, яка знищує цивільну, у тому числі медичну, інфраструктуру, позбавляючи мирних мешканців доступу до медичних послуг, не повинна почувати себе вільно в міжнародних організаціях. Особливо значущим у цьому контексті було нещодавнє рішення ВООЗ щодо закриття офісу з неінфекційних захворювань у москві та делегування його функцій офісу в Копенгагені.

Також завдяки активній позиції і рекомендаціям Європейського офісу ВООЗ, підтримці міжнародної професійної спільноти, досвіду країн-партнерів Україна успішно продовжує процес реформування системи охорони здоров’я, аби забезпечити українцям надання доступної, якісної та безоплатної медичної допомоги. Розроблений план відновлення сфери охорони здоров’я України від наслідків війни на 2022–2032 роки дозволив запустити процес трансформації медичної галузі. У результаті його реалізації буде створена спроможна мережа медичних закладів. Окрім цього, першочергова увага приділяється питанням забезпечення безбар’єрності, енергоефективності, інфекційного контролю, а також впровадження високотехнологічних інноваційних методів лікування дітей і дорослих.

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
1617182021
22232425262728
2930 

Фотодокументи