Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

12.05.2023

Всесвітній день медсестер

Міжнародний день медичної сестри 2023: знесилені медсестри закликають до підвищення оплати праці та безпечного кадрового забезпечення.

Відзначаючи 12 травня Міжнародний день медичної сестри, ми вшановуємо величезний внесок медсестер у наше суспільство. Хоча найгірші часи пандемії COVID-19, можливо, вже позаду, ми ніколи не повинні забувати про хоробрість, яку продемонстрували медичні сестри під час кризи. Але святкування і аплодисменти - це ніщо, якщо ми не вирішимо поточні проблеми, з якими стикаються медичні сестри, включаючи дефіцит кадрів і зростання вартості життя. Незважаючи на їхню життєво важливу роль у нашій системі охорони здоров'я, медсестер продовжують недооцінювати і недоплачувати заробітну плату, тим самим завдаючи їм як фінансових, так і психологічних труднощів. Ці проблеми лише загострилися за роки політики жорсткої економії та лібералізації, що підкреслює необхідність негайних заходів для підтримки сестринського персоналу в Європі.

 

Медсестри в Європі досягли своєї критичної точки, і вони домагаються, щоб їхні голоси були почуті. У грудні 2022 року працівники з усієї Європи пройшли маршем у Брюсселі, закликаючи європейських міністрів охорони здоров'я вирішити проблему нестачі персоналу. Демонстрація, організована ЄФПГО, була лише частиною руху, який охопив безпрецедентну кількість працівників охорони здоров'я та соціальної допомоги, які беруть участь у страйках по всій Європі. У багатьох країнах працівники охорони здоров'я та догляду брали участь у протестах або страйках у 2022 році. Послання зрозуміле: європейським медсестрам набридло, і вони хочуть, щоб їхні голоси були почуті.

 

Здоров'я та догляд - це не товар

 

Європейська система охорони здоров'я, орієнтована на отримання прибутку, ставить під загрозу як працівників, так і отримувачів послуг, оскільки приватні оператори закладів довготривалого догляду отримують непомірні суми державного фінансування та приватних платежів. Ці оператори надають пріоритет прибутку та розширенню, а не якості догляду, що є давньою проблемою для ЄФПГО. Пандемія ще більше висвітлила ці проблеми. Скандал з французькою компанією Orpea на початку 2022 року, разом з іншими викриттями, привернув увагу громадськості до наслідків цієї недосконалої системи.

 

Перетворити оплески на конкретні дії

 

Настав час для політиків визнати вирішальну роботу медсестер і забезпечити їм вищу оплату та кращі умови праці. Послання ЄФПГО та профспілок, що об'єднують медсестер, є чітким: оплесків недостатньо. Політики повинні терміново перейти від риторики до дій.

 

Адекватне кадрове забезпечення та належні умови праці медсестер мають важливе значення для побудови суспільства, стійкого до пандемії. Охорона здоров'я та безпека на робочому місці мають бути пріоритетними, що включає в себе подолання ризиків насильства з боку третіх осіб та психосоціальних чинників. На жаль, недостатній рівень укомплектованості штатів і постійне недофінансування значно інтенсифікували роботу медичних і соціальних працівників під час пандемії, що негативно вплинуло на їхнє психічне здоров'я. Високий рівень стресу продовжує залишатися серйозною проблемою у сфері охорони праці та промислової безпеки (ОПБ), яку ЄС може вирішити за допомогою спеціальної Директиви про психосоціальні ризики, запропонованої ЄФПГО та іншими європейськими профспілковими федераціями. Працівники охорони здоров'я та догляду не повинні бути змушені терпіти вплив психосоціальних факторів ризику - настав час покласти край стресу на робочому місці в сестринській професії.

 

Ми не можемо допустити, щоб оплески 2020 року стали лише спогадами. Настав час для політиків продемонструвати свою справжню вдячність медичним працівникам, які виходжували Європу під час пандемії, - час діяти. 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607
08
0910
111213
14
151617
18192021222324
252627283031

Фотодокументи